Cei opt doljeni, cinci femei şi trei bărbaţi, care au furat bijuterii de mii de lei în luna august dintr-o locuinţă din localitatea sălăjeană Nuşfalău, au fost trimişi, zilele trecute, în judecată de către procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Şimleu Silvaniei, fiind acuzaţi de săvârşirea mai multor infracţiuni de furt calificat, tâlhărie calificată şi complicitate la tâlhărie calificată. Este vorba de Biţă Florin, acuzat de tâlhărie calificată şi furt calificat, Iordache Olga şi Unguru Ionela, pentru tâlhărie calificată, Miclescu Ioana, Radu Narcisa – Maria şi Miclescu Domniţa, pentru complicitate la tâlhărie calificată, Florică Ionel (în stare de arest preventiv), pentru tâlhărie calificată şi Crudu Ion, pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la infracţiunea de furt calificat. Şapte dintre aceştia se află în arest preventiv din luna august a acestui an.
Potrivit unui comunicat de presă al Parchetului din Şimleu Silvaniei, probatoriul administrat în cauză pe parcursul urmăririi penale a relevat faptul că în data de 26 februarie 2015, între 12,15 şi 15, inculpatul Biţă Florin a pătruns în locuinţa persoanei vătămate din localitatea Cluj – Napoca, prin forţarea sistemului de închidere al porţii de acces în curtea locuinţei, de unde a sustras bijuterii din aur, respectiv un lănţişor şi o pereche de cercei din aur, cauzând un prejudiciu în valoare totală de 1.300 lei.
Câteva luni mai târziu, respectiv în 20 august, în jurul orei 16, 30, inculpaţii Biţă Florin, Iordache Olga şi Unguru Ionela, Miclescu Ioana, Radu Narcisa-Maria, Florică Ionel şi Miclescu Domniţa au participat împreună la săvârşirea tâlhăriei calificate comisă la locuinţa persoanei vătămate din comuna Nuşfalău, jud. Sălaj, ocazie cu care, din locuinţa acesteia au fost sustrase mai multe bijuterii în valoare de 4.500 lei, cu forme diferite de participaţie, aşa cum au fost reţinute în sarcina inculpaţilor.
De asemenea, înainte cu aproximativ o săptămână de tâlhăria comisă în Nuşfalău, inculpatul Crudu Ioan a încercat să pătrundă prin efracţie într-o locuinţă din comuna Acâş, judeţul Satu Mare, în scopul sustragerii de bunuri.
Dosarul a fost trimis spre soluţionare Judecătoriei Şimleu Silvaniei, iar, potrivit procurorilor şimleuani, punerea în mişcare a acţiunii penale şi sesizarea instanţei este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.